با آموزشی جامع از گرد کردن اعداد در اکسل (از طریق خانواده تابع Round) در خدمت شماییم؛ به همراه ۳۰ مثال تصویری!

در این مطلب سعی شده با استفاده از مثال‌های متنوع، گرد کردن اعداد در اکسل به ساده‌ترین شکل ممکن آموزش داده شود. با خواندن این مطلب و توجه به مثال‌های آن، هم گرد کردن اعداد صحیح و هم گرد کردن اعداد اعشاری را به سادگی فرا خواهید گرفت.

لازم به ذکر است گرد کردن اعداد در اکسل از طریق توابع Round، RoundUp و RoundDown صورت می‌گیرد. با ما همراه باشید.

تابع Round در اکسل

این تابع یک عددِ اعشاری را می‌گیرد و با نظرِ ما فقط تعدادِ خاصی از اعشارِ آن را نمایش می‌دهد. (توجه: بحث فقط به اعداد اعشاری مربوط نیست! تا آخر با ما همراه باشید تا به اعداد صحیح هم برسیم)

برای مثال فرض کنید در یک سلول عدد 4.2365 را داریم و می‌خواهیم فقط دو اعشارِ ابتداییِ آن نمایش داده شود، اینجاست که تابع Round به کار می‌آید.

تابع Round دو ورودی دارد، ورودیِ اول عددی که می‌خواهیم گرد شود و ورودیِ دوم تعدادِ اعشاری که می‌خواهیم باقی بماند:

 = Round ( 4.2365 , 2 ) 

در فرمولِ بالا ابتدا عدد 4.2365 وارد کرده‌ایم و سپس برای تابع تعیین کردیم که 2 اعشارِ آن را حفظ کند. اگر فرمولِ فوق در یک سلول اکسل نوشته شود نتیجه‌ی 4.24 را نمایش خواهد داد. لازم به ذکر است اصولاً در ورودیِ اولِ این تابع، آدرسِ سلولی که حاویِ عدد است وارد می‌شود، نه خودِ عدد.

نکته: تابع Round خودش برای گرد کردنْ به سمتِ بالا یا پایین تصمیم می‌گیرد و به نزدیک‌ترین عدد گرد می‌کند. اگر می‌خواهید خودتان گرد کردنْ به سمتِ بالا یا پایین را تعیین کنید باید از تابع RoundUp یا تابع RoundDown استفاده کنید (در ادامه آموزش داده می‌شوند).

نکته مهم: این تابع برای گرد کردن اعداد صحیح هم کاملاً کاربرد دارد، در مثال‌های تصویریِ زیر این موضوع به سادگی نشان داده شده است (مثال شماره‌ی 5 و 6 و 7).

مثال‌های تصویری تابع Round در اکسل

در ادامه‌ی آموزش گرد کردن اعداد در اکسل، مثال‌های متنوعی از تابع Round را در زیر آورده‌ایم. لازم به ذکر است علی‌رغم ظاهرِ ساده، مشاهده‌ی مثال‌های آخرِ تابع Round قطعا برای شما کاربردی خواهد بود، به خصوص برای گرد کردن اعداد صحیح در اکسل.

1. در این مثال عددی که درون سلول A1 قرار دارد را با 3 اعشار گرد کرده ایم. نتیجه را در سلول B1 می‌بینید.

تابع Round در اکسل

تابع Round در اکسل – گرد کردن با 3 اعشار

2. در این تصویر می‌بینید که محتوایِ سلولِ A1 با 2 اعشار گرد شده است.

تابع Round در اکسل

تابع Round در اکسل – گرد کردن با 2 اعشار

3. گرد کردن با 1 اعشار نیز در مثالِ زیر به تصویر کشیده شده است.

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل

تابع Round در اکسل – گرد کردن با یک اعشار

4. گرد کردن با 0 عدد اعشار؛ به عبارتی گرد کردن به نزدیک‌ترین عدد صحیح. اگر ورودی دوم تابع Round را عدد 0 قرار دهیم یعنی به تابع گفته‌ایم 0 اعشار باقی بگذار (فی‌الواقع یعنی اعشاری باقی نگذار).

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن به نزدیک ترین عدد صحیح با تابع Round

5. در مثالِ زیر برای ورودیِ دومِ تابعِ Round، عددِ منفی 1 را وارد کرده‌ایم. با این‌کار عددِ سلولِ A1 بر مبنای دهگان گرد می‌شود (در این حالت یکان همیشه صفر خواهد شد).

اگر به جای عددِ زیر، عددِ 114 را نیز در سلول A1 وارد میکردیم در نتیجه تاثیری نداشت و مجدداً عددِ 110 را به عنوانِ عددِ گرد شده به ما تحویل می‌داد. این کارکردِ تابع Round برای گرد کردن اعداد صحیح در اکسل به کار می‌رود!

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

گرد کردن عدد بر مبنای “دهگان” (به عبارتی گرد کردن اعداد صحیح در اکسل)

6. در این مثال برای ورودیِ دومِ تابع، عدد منفی 2 را وارد کرده‌ایم. با این‌کار عددِ سلولِ A1 بر مبنای صدگان گرد می‌شود (در این حالت یکان و دهگان همیشه صفر خواهند شد). اگر به جای عددِ زیر، در سلولِ A1  عددِ 114 را وارد می‌کردیم نیز جوابِ فرمول مجدداً 100 می‍شد. این مثال نیز در مورد گرد کردن اعداد صحیح در اکسل است.

گرد کردن اعداد در اکسل

اگر ورودی دوم را -2 قرار دهیم عدد از صدگان گرد می‌شود – مجدداً گرد کردن اعداد صحیح

7. در این حالت ورودیِ دومِ تابع را عدد -3 را قرار داده‌ایم. با این‌کار عددِ ما از هزارگان گرد می‌شود (در این حالت یکان و دهگان و صدگان همیشه صفر خواهند شد). مثلاً اگر در سلولِ A1 عددِ 2410 را وارد کنیم نتیجه‌ی فرمولْ عددِ 2000 خواهد شد.

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

در این حالت عدد از هزارگان رند می‌شود (به عبارتی گرد کردن اعداد صحیح)

9. گرد کردن عدد منفی با 1 عدد اعشار.

تابع Round در اکسل

گرد کردن عدد منفی در اکسل – با 1 عدد اعشار

10. در مثال زیر یک عددِ اعشاریِ منفی را با 0 اعشار گرد کرده‌ایم؛ یعنی گرد کردن به نزدیک ترین عدد صحیح.

گرد کردن اعداد منفی در اکسل

گرد کردن عدد منفی به نزدیک ترین عدد

این تمامِ آن چیزی بود که باید از تابع Round می‌دانستید! در ادامه توابع RoundUp و RoundDown را نیز بطور کامل آموزش داده‌ایم و توصیه میکنیم آن‌ها را نیز بخوانید. ضمناً مثال‌های متعددی برای گرد کردن اعداد صحیح با این توابع در ادامه وجود دارد که می‌تواند درکِ آن‌را برای شما راحت تر کند.

 

تابع RoundUp در اکسل

کاربرد تابع RoundUp در اکسل، گرد کردن اعداد به سمتِ بالا است. برخلافِ تابعِ Round که با توجه به “عددِ بعد از آخرین اعشار” به گرد کردن می‌پرداخت، این تابع فقط به سمتِ بالا گرد می‌کند.

فرمِ این تابع و ورودی‌های آن کاملا شبیه تابع Round می‌باشد. در زیر می‌توانید فرمولِ RoundUp را مشاهده کنید. ورودیِ اول: عددِ مدِ نظر برای گرد شدن به سمت بالا — ورودیِ دوم: تعداد اعشارِ مد نظر برای باقی ماندن:

 = RoundUp ( 10.421 , 2 ) 

قابل ذکر است نتیجه‌ی فرمول بالا 10.43 خواهد شد. در صورتی که اگر این ورودی‌ها را در تابع Round وارد می‌کردیم نتیجه‌ی آن می‌شد عددِ 10.42 ، یعنی نزدیک‌ترین عدد به 10.421.

نکته مهم: این تابع نیز صرفاً مختص اعداد اعشاری نیست و برای اعداد صحیح هم کاربرد دارد، مثال‌های تصویری زیر این موضوع را به خوبی مشخص می‌کنند، توصیه میکنیم برای آموختنِ کاملِ گرد کردن اعداد در اکسل حتما این مثال‌ها را تماشا کنید.

مثال‌های تصویری تابع RoundUp

1. در این مثال عددِ سلولِ A1 را با 3 اعشار به سمت بالا گرد کرده‌ایم. نتیجه را در سلول B1 مشاهده می‌کنید.

تابع RoundUp در اکسل

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل با RoundUp

2. در این مثال نیز عددِ سلولِ A1 با 2 اعشار به سمت بالا گرد شده است.

تابع RoundUp در اکسل

تابع RoundUp در اکسل – گرد کردن به طرف بالا

3. این‌بار عدد سلول A1 را با 1 عدد اعشار به بالا گرد کرده ایم.

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن عدد به سمت بالا با 1 عدد اعشار

4. عدد درون سلول A1 با 0 اعشار به سمت بالا گرد شده است. در این حالت، همیشه به عددی که در فرمول وارد کرده‌ایم یک واحد اضافه شده و به عنوان نتیجه نمایش داده می‌شود (چون با 0 اعشار به سمت بالا گرد کرده‌ایم).

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

گرد کردن به سمت بالا با 0 اعشار – یعنی گرد کردن به سمت عدد صحیح بزرگتر

5. مثال زیر مربوط به گرد کردن اعداد صحیح در اکسل است. اگر ورودی دومِ تابع RoundUp را منفی یک قرار دهیم، عددِ مورد نظرِ ما بر مبنای دهگان به سمتِ بالا گرد می‌شود. در تصویر زیر اگر در سلول A1 عدد 114 را وارد کرده بودیم نیز نتیجه همان 120 می‌شد.

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل – به سمت دهگانِ بزرگ

6. اگر ورودی دومِ تابع RoundUp را منفی دو قرار دهیم، عددِ مورد نظرِ ما از صدگان به سمتِ بالا گرد می‌شود.

تابع RoundUp در اکسل - گرد کردن اعداد صحیح

از صدگان به سمت بالا گرد میکنیم – یگان و دهگان همیشه 0

7. اگر ورودی دومِ تابع RoundUp را منفی 3 قرار دهیم، عددِ مورد نظرِ ما از هزارگان به سمتِ بالا گرد می‌شود. طبیعتاً در سلولِ A1 هر عددی بین 1 تا 999 بنویسیم نتیجه‌ی این فرمول 1000 خواهد بود.

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن اعداد به سمت بالا از هزارگان

8. در این مثال نیز یک عدد منفی را با 1 اعشار گرد به سمت بالا کرده‌ایم. گرد کردنِ اعداد منفی یک نکته دارد که در مثال بعد ذکر می‌کنیم.

گرد کردن اعداد منفی در اکسل

گرد کردن عدد منفی با 1 اعشار

9. در تصویر زیر مشاهده مشاهده می‌کنید که یک عدد منفی را با 0 اعشار به سمت بالا گرد کرده‌ایم، یعنی این عدد باید به نزدیک‌ترین عددِ صحیحِ بزرگتر گرد شود.

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن به سمت بالا با 0 اعشار – یعنی گرد شدن به نزدیک‌ترین عددِ صحیحِ بزرگتر

با اینحال می‌بینید که نتیجه‌ی این فرمول منفی 115 شده است، در حالی که منفی 115 از منفیِ 114 کوچکتر است و از نظر ریاضی عددِ کمتری محسوب می‌شود! طبق منطقِ پیشین جواب این فرمول باید منفی 114 می‌شد، زیرا -114 نزدیک‌ترین عددِ صحیحِ بزرگ به -114.7261 است. اما همانطور که می‌بینید این یک استثناء است.

این موضوع نکته‌ی مهمی است که در گرد کردنِ اعداد منفی در اکسل وجود دارد. اکسل در توابع RoundUp  و RoundDown و هنگام مواجهه با اعدادِ منفی بدین‌صورت عمل می‌کند، یعنی بدونِ در نظر گرفتنِ علامتِ منفی عدد را گرد می‌کند (در تابع RoundUp عدد را بزرگتر می‌کند، در تابع RoundDown عدد را کوچکتر می‌کند).

تابع RoundDown در اکسل

تابع RoundDown نیز همانگونه که از نامش پیداست اعداد را به سمتِ پایین گرد می‌کند. فرمول این تابع و ورودی‌های آن کاملاً شبیه تابع Round و RoundUp می‌باشد. یعنی ورودیِ اول: عددِ مدِ نظر برای گرد شدن به سمتِ پایین – ورودیِ دوم: تعداد اعشارِ مد نظر برای باقی ماندن:

 = RoundDown ( 10.429 , 2 ) 

 فرمول بالا نتیجه‌ی 10.42 را به ما خواهد داد. حال آن‌که اگر این عد را در تابع Round وارد می‌کردیم نزدیک‌ترین عددِ منطقی را به عنوان خروجی تحویل می‌داد، یعنی 10.43.

قابل ذکر است تابع RoundDown هم علاوه بر اعداد اعشاری برای گرد کردن اعداد صحیح به کار می‌رود (مثال‌های 4 و 5 و 6 در قسمت پایین)، مثال‌های زیر را تماشا کنید.

مثال‌های تصویری تابع RoundDown

در ادامه‌ی آموزش گرد کردن اعداد در اکسل شما را به دیدن این مثال‌ها دعوت می‌کنیم. مثال‌های 4 و 5 و 6 مربوط به گردن کردن اعداد صحیح می‌باشند.

1. در مثال زیر عددی که در سلول A1 وارد شده با 2 اعشار به سمت پایین گرد شده است.

تابع RoundDown اکسل

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل – گرد کردن به سمت پایین با 2 اعشار

2. در موردِ زیر، عددِ سلول A1 با 1 اعشار به سمت پایین گرد شده است.

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل

گرد کردن به سمت پایین با 1 اعشار – تابع RoundDown در اکسل

3. این مثال نیز به گرد کردن به سمت پایین با 0 اعشار می‌پردازد، یعنی گرد کردن به نزدیکترین عددِ صحیح کوچکتر.

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل

گرد کردن به نزدیک ترین عدد صحیحِ کوچکتر (0 اعشار)

5. اگر ورودی دومِ تابع RoundDown را منفی 1 قرار دهیم، عددِ مورد نظرِ ما بر مبنای دهگان به سمتِ پایین گرد می‌شود (همیشه به فرمِ عدد صحیح). برای این مثال اگر در سلول A1 عدد 114 را وارد کرده بودیم نیز نتیجه 110 می‌شد. به تصویر زیر توجه کنید.

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن دهگان به عدد صحیح از سمت پایین (مقدار کمتر)

6. اگر ورودی دومِ تابع RoundDown را منفی 2 بگذاریم، عددِ مورد نظرِ ما از صدگان به سمتِ پایین گرد می‌شود (به فرم عدد صحیح). اگر در سلول A1 عددِ 190 هم قرار داشت نتیجه‌ی فرمول در سلول B1 عددِ 100 میشد.

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

اگر اعشار “منفی 2” باشد عددِ مدِ نظرِ ما از صدگان گرد می‌شود

7. اگر ورودی دوم تابع را منفی 3 قرار دهیم، عدد ما بر مبنای هزارگان به سمت پایین گرد می‌شود. برای مثال در تصویر زیر هر عددی از 1 تا 999 درون A1 می‌نوشتیم باز هم با نتیجه‌ی 0 مواجه می‌شدیم.

گرد کردن اعداد در اکسل

گرد کردن به سمت پایین بر مبنای هزارگان

8. در مثال زیر عددی منفی را با 1 اعشار به سمت پایین گرد می‌کنیم. نکته ای که در مثالِ شماره 9 تابع RoundUp در مورد اعداد منفی ذکر شده بود، برای RoundDown نیز صدق می‌کند (حتماً آن مثال را بخوانید).

گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

علامتِ منفی در تابعِ RoundDown نادیده گرفته می‌شود و عددِ ما با فرضِ مثبت بودن به طرف پایین گرد می‌شود

9. مثال زیر نیز مربوط به گرد کردن یک عدد منفی به سمت پایین با 0 اعشار است. همانطور که مشاهده می‌کنید 114.7261 بدونِ در نظر گرفتنِ علامتِ منفی به سمتِ پایین و به عددِ 114 گرد می‌شود.

گرد کردن اعداد اعشاری در اکسل

گرد کردنِ عدد منفی با تابع RoundDown

توضیح در مورد گرد کردن اعداد صحیح در اکسل

دوستانِ عزیز. از آنجایی که ممکن است در موردِ گرد کردن اعداد صحیح در اکسل کمی سردرگم شوید مجدداً در این قسمت توضیحاتی می‌دهیم. حتماً قسمت های قبل را بخوانید. خصوصاً مثال‌های شماره 5 و 6 و 7 از هر بخش.

به طور خلاصه برای گرد کردن اعداد صحیح، ورودیِ دوم توابعِ خانواده Round باید حتماً یکی از اعدادِ منفی 1، منفی 2، منفی 3 و… باشد. که عددِ منفی 1بیشترین استفاده را دارد (یعنی گرد کردن بر مبنای دهگان).

مثلاً اگر برای عدد 1457، در ورودیِ دومِ تابعِ RoundDown عددِ منفی یک را وارد کنید، نتیجه‌ی فرمول برابر با 1450 خواهد شد. یعنی نتیجه‌‌ی فرمولِ RoundDown (1457, -1)1 = عددِ 1450 هست.

شاید بخواهید بر مبنای عددِ 5 اعدادِ خود را گرد کنید. برای اینکار کافیست به انتهای فرمولِ Round خود یک منهای 5 یا به‌علاوهء 5 وارد کنید. مثلاً برای فرمول بالا خواهیم داشت: RoundDown (1457, -1) + 51 = . نتیجه‌ی این فرمول عددِ 1455 خواهد شد. البته استفاده از این روش کمی دقت و نکته‌سنجی لازم دارد.

کاربران عزیز، در صورتی که می‌خواهید آموزشی بسیار کامل از تکنیکِ گرد کردن اعداد در اکسل بر مبنای 5 تهیه و منتشر گردد لطفاً در کامنت‌ها اعلام کنید تا یک آموزش ویدیوییِ رایگان در این زمینه تهیه کنیم.

سخن پایانی

در این آموزش سعی شد با تکیه بر مثال‌های متنوع و متعدد، توابع خانواده Round که برای گرد کردن اعداد در اکسل به کار می‌روند را به شما بیاموزیم. تمام نکاتِ مربوط به تابع Round, RoundUp و RoundDown در این مطلب ذکر شده و مورد بحث قرار گرفته است.

با خواندن این مطلبْ گرد کردن اعداد در اکسل برای شما به امری ساده بدل خواهد شد. با اینحال اگر هر گونه سوالی در مورد گرد کردن اعداد و توابع خانواده‌ی Round داشتید که در این آموزش بیان نشده بود از طریق کامنت‌ها ما را در میان بگذارید تا راهنماییتان کنیم 🙂